Thursday, 24 December 2009

AMANAH YANG DILAKSANAKAN...


Membangunkan sebuah pusat mendidik insan kecil yang lahirnya fitrah, bukanlah suatu yang mudah seperti yang disangkakan oleh ramai.

Kalau bukan kerana amanah Allah , sudah pasti perjuangan ini luput dari medannya. Tentu juga telah lama kulepaskan dari genggamanku tatkala jerih perik menongkak mehnah demi mehnah semenjak benih perjuangan disemai.Pesanan rasulullah yang sering bermain dibenakku..


" Setiap anak yang baru dilahirkan itu, lahir dengan membawa fitrah . Orangtuanyalah yang menjadikannya Yahudi , Majusi atau Nasrani. Sebagaimana seekor binatang ternak yang melahirkan anaknya dalam keadaan sempurna ( Tanpa Cacat ) , apakah lantas kamu lihat cacat pada telinganya?"
Direkodkan oleh Abu Hurairah.

Pesanan ini cukup untuk menggetarkan jiwaku agar anak-anak yang bersih ini kupertahankan kefitrahannya. Jiwa insan kecil ini sememangnya mengEsakan Allah. Lahirnya telahpun memiliki aqidah tauhid tetapi lantas kecuaian ibubapalah yang menukarkan segala fitrah itu.

Aku akan tetap didaerah ini , menyirami benih-benih ini agar ianya berkembang subur dan mengharumi dunia dan akhiratnya manis di syurga.

Ibnu Qayyum rahimahullah berkata :

Barang siapa yang mengabaikan pendidikan anaknya dan membiarkannya begitu saja, bererti dia telah melakukan keburukan yang teramat keji. Timbulnya kerosakan dalam jiwa anak sering diakibatkan oleh orangtua mereka sendiri.

Pengajaran kepada mereka tentang kewajiban dan sunah-sunah agama ditinggalkan. Sewaktu kecil mereka telah disia-siakan, wajar ketika dewasa mereka menjadi orang yang tidak berguna baik untuk dirinya ataupun untuk orangtua mereka.


Akhirnya ada sebahagian anak yang mencaci orangtuanya sendiri,

" Wahai ayah, sewaktu masih kecil engkau telah mendurhakaiku maka kini aku pun mendurhakaimu. Sejak dilahirkan aku telah engkau sia-siakan , kini aku pun menyia-nyiamu di usia tuamu. "

Na'uzubillah ini terjadi pada kita. Mendidik anak perlu pada ilmu yang sahih. Perlu mencari dan membuat persiapan. Perlu pada perancangan . Mendidik bukan secara kebetulan.

Bentuk kedurhakaan orangtua terhadap anaknya, menurut Khalifah Umar bin Al Khattab r.a adalah apabila orangtuanya tidak menunaikan hak-hak anaknya.

Sesuai pendapat Umar bin Al Khattab dengan kata-kata Rasullullah saw , " Ada tiga hak anak yang harus ditunaikan oleh orangtuanya 1. Dipilihkan ibu yang salihah 2. Diberi nama yang baik 3. Diajarkan kepadanya Al Quran. "

2 comments:

  1. Antara 3 hak yg harus ditunaikan oleh org tuanya seperti yg dinyatakan ialah....
    Dipilih ibu yg salehah..
    Indahnya kehidupan anak2 jika dpt ibu yg salehah..

    ReplyDelete
  2. Lis , ibu y anggun , sihat , ceria itu sholehah.

    ReplyDelete